SAL Hair Salon Daikanyama
SAL Hair Salon 代官山

SAL-Hair-Salon-extrior01

建築場所:東京都渋谷区鉢山町
用途:美容室、アートギャラリー
構造:既存建物(木造) 
延床面積:108㎡

写真:小野寺宗貴
施工:株式会社ストロール
​什器(一部):totte

​掲載:商店建築2022年10月号
​   アーキテクチャーフォト

美容とアートの空間に同居する彫塑性

代官山より少し北に位置する、西郷山公園近くの美容室である。流行の移ろいが盛んな土地に建ち、道路に面した地上階は自らの審美眼で選んだ海外のアーティスト作品やストリートカルチャーの展示を不定期開催するギャラリーを併設したロビー空間、上階にヘアサロンの諸機能を配置することで、発信拠点の機能を併せ持つヘアサロンとなった。開業からまだ間もないが、主宰する方々のキャラクターや空間に引き寄せられるように個性に富んだ展示が既に行われている。一般的な木造戸建の素形を保ちながらも、経年で改修や増築が施された経緯から、構造壁や平面構成は大きく改変せずに、それらに纏わるように什器や機能を付加することで美容室の形式へと更新を行った。“髪を切る”という行為のなかに潜在的に宿る彫塑性を見立てながら、あえて直截的な形をギャラリーやセット面の什器に表現し、またそれらを幾度となく塗装や研磨を重ねることで石のような肌理を生み出した。来訪者が親近感や楽しさを見た姿のまま感じ取れる空間とした。「待合スペース」という常にセット面の箇所数との“せめぎ合い”の関係にある機能は、「ギャラリー」というもう一つの性質を帯びることとなった。可動什器や回転建具、調光調色ができる照明器具を導入し、時間帯や使い方に応じて空間が可変的に振る舞う。面積や機能に縛られた定型的なサロンを解きほぐし、運営する方々の感性に合わせ応答する柔軟な空間が立ち現れた。

Sculpturality coexisting in a space of beauty and art  

 

Located a little north of Daikanyama, this beauty salon is near Saigoyama Park. The ground floor facing the street is a lobby space with a gallery that holds irregular exhibitions of works by overseas artists and street culture selected by the owner's own aesthetic eye, and the hair salon is located on the upper floor. Although it has only been open for a short period of time, the salon has already produced a variety of unique exhibitions, as if drawn by the characters of the people who run the salon and the space it occupies. While maintaining the basic form of a typical wooden house, the structural walls and floor plan have been renovated and extended over the years, and the salon has been updated to a beauty salon format by adding fixtures and functions to the structure without making major changes. While considering the latent sculptural quality in the act of "haircutting," we dared to express straightforward forms in the gallery and fixtures on the set surfaces, and created a texture like that of stone by repeatedly painting and polishing these surfaces. The space was designed to give visitors a sense of intimacy and enjoyment, just as they saw it. The "waiting space," a function that has always been in a "competing" relationship with the number of set surfaces, was given the additional characteristic of a "gallery. Movable fixtures, rotating fittings, and dimmable lighting fixtures were introduced to make the space behave in a variable manner depending on the time of day and how the space is used. A flexible space that responds to the sensibilities of the people running the salon has emerged, breaking away from the formulaic salon bound by area and function. 

SAL-Hair-Salon-extrior02
SAL-Hair-Salon-interior01
SAL-Hair-Salon-interior02
SAL-Hair-Salon-interior03
SAL-Hair-Salon-interior04
SAL-Hair-Salon-interior05
SAL-Hair-Salon-interior06
SAL-Hair-Salon-interior07
SAL-Hair-Salon-interior08
SAL-Hair-Salon-interior09
SAL-Hair-Salon-interior10
SAL-Hair-Salon-interior11
SAL-Hair-Salon-interior12
SAL-Hair-Salon-interior13
SAL-Hair-Salon-interior14
SAL-Hair-Salon-interior15
SAL-Hair-Salon-interior16
SAL-Hair-Salon-interior17
SAL-Hair-Salon-interior18
SAL-Hair-Salon-interior18
220425_TAA_0296.gif
SAL-Hair-Salon-extrior03
SAL-Hair-Salon-extrior04
220824PLAN.jpg