Ready to Flight ! NARITA
旅の準備をする宿 くずみ第二小学校

1_DSC_0075.jpg

建築場所:千葉県成田市
用途:宿泊施設、キャンプ場
延床面積:1967.37㎡
​施工:八起産業
造作什器・家具:ビベルコーポレーションtotte
 
​撮影:塩谷嘉章
施主:リオン不動産株式会社(運営受託者)
​建築所有者:成田市


掲載:
tecture mag


https://rtfn.jp

​小学校らしさを残しながら機能を刷新する

2017年に成田市が公募したプロポーザルである「久住第二小学校跡地利活用に係る事業者の再募集」において運営受託者として選定されたリオン不動産が運営する宿泊施設の計画である。6年間ほど使われずに廃校となっていた久住第二小学校は片廊下式の純粋な学校建築で南側の校庭は広々としていた。日本の玄関口である成田国際空港に近接し、ここから次の日に旅に向かう出発点としての宿泊施設とキャンプ場を整備すること、またその宿のネーミングやロゴタイプなどのブランディングまで一気通貫した計画を求められた。事前に開発行為申請を経て用途変更が可能となるように手を加え、改修工事を行う流れで計画を進めた。幸い建築自体は非常にきれいに管理されていたため、大きく手を加えて改修することなく、小学校らしさや子供たちのスケール感に合わせた各部のディテールを丁寧に残しながら表層を更新する手法で設計を行った。特に長い片廊下は梁のスパンごとにボールド状のフレームを挿入し、奥まで見通す景観が単調にならず、また空港のターミナルに見られる番号式の誘導サインを各部屋にしつらえ、連続的にそれらが見えることで旅への期待感を増幅することを意図した。元々下駄箱のあった玄関は、エントランスロビーとして宿泊者を出迎える。カウンターは30mm角のヒノキ材で格子状に立ち上げ、成田山新勝寺などのある歴史風土や伝統的な日本らしさを感じられる意匠を施し、外国人の来訪者も楽しめるデザインコンシャスな空間を目指した。特に運営者が地域と結びつき交流しながら、地域イベントなどを企画し、子供達も楽しめる施設運営がなされている。より地域と深く関係を築き、地域の振興に主体的な役割を担う施設となっていくことを願っている。

Revamping the functionality while retaining the elementary school character.

 

 This is a plan for an accommodation facility operated by Rion Real Estate, which was selected as a trustee for the management of the former site of Kusumi No. 2 Elementary School in the "Re-solicitation of Business Operators for Utilization of the Former Site of Kusumi No. 2 Elementary School," a publicly solicited proposal by Narita City in 2017. The schoolyard on the south side was spacious. Located near Narita International Airport, the gateway to Japan, the project called for the development of lodging facilities and a campground as a starting point for the next day's trip, as well as a comprehensive plan for branding, including the naming and logotype of the lodging facility. The plan proceeded in a flow of modifications and renovation work to enable a change of use through a prior application for development action. Fortunately, the building itself was very well maintained, so the design was carried out without making any major modifications, but rather by updating the surface while carefully preserving the details of each part to match the scale of the elementary school and the children. In particular, a bold frame was inserted at each beam span in the long single corridor to avoid a monotonous view through to the back of the building, and numbered guidance signs similar to those found in airport terminals were installed in each room to amplify the sense of anticipation for the journey by making them continuously visible. The entrance hall, which originally housed shoe boxes, is now used as the entrance lobby to welcome guests. The counter is made of 30mm square cypress wood, raised in a grid pattern, and designed to evoke the historical climate and traditional Japaneseness of such places as Naritasan Shinshoji Temple, aiming to create a design-conscious space that foreign visitors can also enjoy. In particular, the operator is connected to and interacts with the local community, planning local events and managing the facility in a way that children can enjoy. We hope that the facility will build a deeper relationship with the local community and play a proactive role in local development.

3_DSC_0103.jpg
4_DSC_0186.jpg
5_DSC_0136.jpg
7_DSC_0262.jpg
10-1_DSC_0224.jpg
8_DSC_0234.jpg
11_DSC_0253.jpg
12_DSC_0236.jpg
14_DSC_0416.jpg
16_DSC_0316.jpg
17_DSC_0368.jpg
18_DSC_0456.jpg
22_DSC_0281.jpg
23_DSC_0270.jpg